FOR THERM
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Energeticky úsporný a zdravý dům - VĚTRÁNÍ A REKUPERACE TEPLA


 

Pravidelné a správné větrání je důležité pro uživatelský komfort v domě. Kromě teploty a vlhkosti v budovách řešíme koncentraci CO2 a prachových částic a je několik způsobů větrání, kterými lze kvalitu vnitřního vzduchu upravovat.

 

Správné způsoby větrání

  • Vhodným řešením je řízené větrání s rekuperací (zpětným získáváním tepla), které ušetří část energie potřebné na vytápění a udržuje v domě čerstvý a čistý vzduch. Náklady na pořízení jsou vyšší, ale lze dosáhnout nejlepšího vnitřního prostředí.
  • Dalším způsobem je nárazové větrání, kdy se prostě otevře okno a vnitřní vzduch se částečně vymění za venkovní. Tímto způsobem ale vytváříme velké tepelné ztráty a do místnosti krom čerstvého vzduchu vpouštíme i prach, pyl a další nechtěné částice.

 

Nevhodné způsoby větrání

  • Přirozeným způsobem větrání je infiltrace (přirozená výměna) přes netěsnosti v oknech, dveřích a dalších prostupech přes obálku budovy. Při výměně oken za nové se ale tato výměna vzduchu sníží na minimum a je potřeba řešit další způsob větrání.
  • Nová okna můžou mít polohu mikroventilace – kolem rámu vznikne malá štěrbina, kterou venkovní vzduch proniká průběžně dovnitř. Kromě vnějšího vzduchu (chladného či příliš teplého) ale dovnitř proniká i více hluku.

 

Výhody správně realizovaného systému řízeného větrání:

  • dýcháte stále čerstvý vzduch, a to i za mrazivé noci;
  • snižuje hluk z nárazově spouštěných ventilátorů koupelen a toalety;
  • snižuje šíření nepříjemných pachů (např. z vaření);
  • snižuje u domů s velmi nízkou potřebou energie spotřebu až o 15 %.

 

Zdroj: Centrum pasivního domu

Řízené větrání s rekuperací. Odpadní vzduch z interiéru ohřeje přes výměník (aniž by se vzduch smíchal) čerstvý vzduch z venku a tím pádem do místností nejde v zimě stejně studený vzduch jako je venku a potřeba tolik tepla na jeho ohřátí.

 






Více
Závěrečná zpráva 2023

Facebook