FOR THERM
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Energeticky úsporný a zdravý dům - NÍZKÁ PRŮVZDUŠNOST OBÁLKY


Každý prostup z vnitřního do vnějšího prostředí vyžaduje vaši pozornost. Proč? Protože vlivem netěsností uniká z interiéru teplo v zimním období. To je nejčastější argument, ale víme, že argumentů pro zajištění vzduchotěsné obálky je více. Dalším přínosem je zvýšení účinnosti řízeného větrání a rekuperace odpadního tepla. Avšak, tím nejdůležitějším, je ochrana stavebních konstrukcí a také zamezení výskytu plísní.

 

Asi každý si dokáže představit efekt sklenice vyhlazeného nápoje, která se v místnosti v létě rychle orosí. Na chladném povrchu kondenzuje vzdušná vlhkost. U stavební konstrukce je situace podobná. Unikající teplý vzduch z místností se tlačí netěsnostmi ven, kudy může. A díky tomu, že se prostupem konstrukcí ochlazuje a kondenzuje, přispívá k rychlejšímu narušování konstrukcí. Teplo však neodchází samo, proudění vzduchu sebou nese prach, který je zdrojem vzniku plísní, zvláště ve vlhkém prostředí.

 

Těsná obálka budovy (konstrukce oddělující vnitřní a vnější/nevytápěné prostory) snižuje tepelné ztráty domu. Teplo neuniká ven a dovnitř neproniká studený vzduch, který snižuje pocitovou teplotu v místnosti.

 

Vzduchotěsnost obálky zajišťují vzduchotěsné vrstvy – u stěn a stropů je to většinou souvislá omítka nebo parozábrana (v případě předstěn a podhledů), v podlaze hydroizolační vrstva. Všechny tyto vrstvy musí proběhnout souvisle v celé obálce budovy i v místě spojů (okna, navazující konstrukce), což zajistí vzduchotěsné pásky a hlavně jejich správná realizace.

 

Zkontrolovat těsnost může blower-door test, který odhalí případné netěsnosti. Je dobré ho provádět v té fázi stavby/rekonstrukce, ve které je možné tyto netěsnosti ještě opravit.

 

Těsná obálka zvyšuje účinnost zpětného získávání tepla u vzduchotechnické jednotky řízeného větrání.

 

Zdroj: Centrum pasivního domu

Blower door test – zjistí netěsnosti v obálce budovy, například v napojování konstrukcí, v oknech nebo kolem komína a dalších prostupů konstrukcemi.






Více
Závěrečná zpráva 2023

Facebook