FOR THERM
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Chcete topit dřevem i peletami? Jde to, poradíme na veletrhu FOR THERM!


Chcete topit dřevem i peletami? Jde to, poradíme na veletrhu FOR THERM!

Pevná paliva jsou tradičním a dostupným řešením, jak vytápět dům nebo chatu. Kromě dříví jsou v posledních letech na vzestupu také dřevěné pelety. Vyrábějí se ze stejné suroviny, ale na rozdíl od dřeva umožňují automatický provoz kotle.

Typický tvar pelet vzniká slisováním pilin, které zůstávají jako odpad na pilách nebo ve dřevozpracujícím průmyslu. Mají tedy podobné vlastnosti jako dřevo, ale navíc nabízí jednodušší manipulaci, skladování a hlavně komfortnější způsob vytápění, který funguje do značné míry bezobslužně.

Ve srovnání s tím vyžaduje vytápění dřevem víc manuální práce a přípravy. Je potřeba nařezat kulatinu, nasekat polena a hlavně počkat minimálně 24 měsíců, než dřevo vyschne na optimální vlhkost. A přestože jsou moderní kotle navržené tak, aby měly jednoduchou obsluhu, nelze se vyhnout ručnímu přikládání paliva. Ve prospěch dřeva pak obvykle mluví náklady na vytápění, protože za pelety zaplatíte víc.

Jakmile dohoří naložené dřevo a není možnost přiložit nové, je kotel schopný sám přejít na topení peletami. Automaticky rozdělá oheň pomocí zapalovací patrony a poté plynule dopravuje palivo ze zásobníku na rošt hořáku. Díky tomu funguje dál bez vaší asistence. Po návratu domů nemusíte hned spěchat zatopit, kotel na pelety mezitím topí za vás a udržuje požadovanou teplotu. V bezobslužném provozu může vytápět pět až sedm dnů a poté je jen potřeba dosypat do zásobníku novou dávku pelet.

Různé typy kotlů na dřevo a pelety budou k vidění také na rozsáhlém stánku národní asociace Česká peleta, který najdete na veletrhu FOR THERM v hale 2.






Více
Závěrečná zpráva 2023

Facebook