FOR THERM
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Kotle na biomasu podpoří další kotlíkové dotace


Kotle na biomasu podpoří další kotlíkové dotace

Vytápění domů a bytů je stále aktuálním tématem. Každá nemovitost si žádá svoje. Staré kamenné a cihlové domy není možné kvůli nedostatečným izolacím vytápět pomocí nových technologií jako jsou tepelná čerpadla, plynové kotle nebo elektrická topidla. Stále aktuální je proto pro stovky tisíc domácností vytápění uhlím a biomasou. Právě obliba biomasy, která je obnovitelným zdrojem energie, stále roste. Kromě přiměřené ceny je výhodou také to, že při spalování pelet nevzniká na rozdíl od spalování fosilních paliv, CO2.

Ministerstvo životního prostředí v posledních letech intenzivně podporuje výměnu starých, neekologických kotlů za nové pomocí takzvaných kotlíkových dotací. Zatímco firmy a elektrárny jsou již dlouhou dobu kontrolovány pomocí přísných zákonů, některé domácnosti spalují uhlí v desítky let starých kotlech, zcela nevhodných pro dnešní dobu. Od roku 2014 podali lidé téměř 24 000 žádostí o dotaci na výměnu kotle. Největší zájem byl o kombinované kotle spalující uhlí a biomasu. Přechozí výzvy byly zcela vyčerpány,
a proto Ministerstvo životního prostředí plánuje vypsat další výzvu, do které uvolní tři miliardy korun, už na konci března. Předběžně se hovoří o tom, že by MŽP už nemělo podporovat výměnu za kotle spalující uhlí.

Různé způsoby vytápění představí české i zahraniční společností na letošním mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH, který se uskuteční v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech od 19. do 23. září. Návštěvníci se mohou poradit přímo se zástupci firem ATMOS – Jaroslav Cankař a syn, OPOP, Viadrus
a dalších či Klastru Česká peleta, nebo navštívit připravované přednášky. Podrobné informace o probíhajících dotačních programech pak zájemcům poskytnou zástupci Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva životního prostředí na Technologickém fóru.






Více
Závěrečná zpráva 2023

Facebook